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A. INTRODUCTION

1. During the sessions of the informal ad hoc group, established by the Working Party to
prepare a model of a Container Pool Agreement, a number of issues linked to the
implementation of the Convention were discussed.  In this paper the secretariat has tried
to summarize some of these issues, including a number of interpretations of certain
provision of the ECE Convention as considered by the ad hoc group.  These remarks and
interpretations are views of the secretariat to initiate a discussion on the preparation
of comments on the provisions of the Convention.  The preparation of such comments was
suggested by the Working Party at its seventy-sixth session (TRANS/WP.30/151, paragraph.
56).

The distribution of documents of the Inland Transport Committee and its subsidiary
bodies is limited.  They are distributed only to governments, to specialized
agencies and to governmental and non-governmental organizations which take part in
the work of the Committee and of its subsidiary bodies, and should not be given to
newspapers or periodicals.
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B. USE OF POOL CONTAINERS IN INTERNAL TRAFFIC

2. Article 4 of the Convention provides for unlimited use of Pool containers in internal
traffic, ... provided that the conditions laid down in article 5 are complied with.

3. Article 5, paragraph 2 of the Convention stipulates that each Contracting Party may
decide whether the containers of a Pool member established in its territory shall meet the
conditions contained in the national legislation concerning admission and unrestricted use
in internal traffic on its territory.

4. A conflict between the above provisions of Article 4 and Article 5, paragraph 2 might
therefore be construed.  The interpretation proposal given below may avoid such a
misinterpretation:  

Interpretation proposal:

5. The wording of Article 5, paragraph 2 stems from a compromise arrived at by the
Working Party.  Some countries had felt that all containers put at the disposal of a Pool
by a Pool member need to be in free circulation in the country in which the Pool member is
established, i.e, if the national Pool member contributes 100 containers to a Pool, all
duties and taxes, if applicable, due for these 100 containers must be paid.  As this
position was not shared by all delegations, the agreed wording of Article 5, paragraph 2
leaves it up to the Customs authorities of countries, that are Contracting Parties to the
Convention whether the payment of duties and taxes on national containers to be put at the
disposal of the Pool would be requested or not.

6. However, once these containers are put at the disposal of the Pool and the Pool
agreement has been approved, all facilities provided for by the Convention apply to all
Pool containers, including unrestricted use of these containers in internal traffic as
long as the principle of equivalent compensation is complied with.

7. The intention of the provisions in Article 5, paragraph 2 was certainly not to allow
Contracting Parties to prohibit or restrict free internal use of Pool containers in its
territory.  Such an interpretation of Article 5, paragraph 2 would not be in line with the
objectives and the spirit of the Convention and would take these provisions out of
context.

C. MARKING AND IDENTIFICATION OF CONTAINERS

8. Article 5, paragraph 3 (a) of the Convention stipulates that "...containers bear
durable and unique marks agreed upon in the Pool agreement, which shall allow
identification of the containers;...".
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9. Article 5, paragraph 1 (b)(ii) requires Pool members to "...keep records, for each
type of container, showing the movement of containers so exchanged;...".

10. Article 9, paragraph 2 of the Convention provides for the control by Customs
authorities of the list of the numbers of containers placed at the disposal of the Pool
and the number of Pool containers of each type in its territory.

11. The above Articles provide for marking and identification requirements in the Pool
agreement and in the records to be kept by Pool members.

12. The question may arise whether this means that specific containers need to be
allocated to a Pool or whether it is sufficient for a Pool member to allocate to the Pool
a certain number of containers by type.  Two possible interpretations are elaborated
below.

Interpretation I:

13. If individual containers need to be allocated to a Pool and if the identification
numbers of these containers need to be contained in the Pool agreement, Pool members would
only be able to use these specific containers under the Convention. Customs authorities
would be able to verify, for instance at the border, whether a specific container belongs
to a specific Pool or not, using the information contained in the Pool Agreement.

14. As container operators usually do not know in advance which of their own containers,
or which containers of other companies with which they have sharing arrangements, are used
for certain transport operations covering Pool territories, such a requirement will be
very restrictive and will not allow, in many cases, efficient container operations - 
which is one of the main objectives of the Convention.

15. To maintain operational flexibility, container operators might thus need to put all
of their containers, which might possibly be used in traffic between and in Contracting
Parties to the Convention, into the Pool.  While this may be a feasible, though burdensome
option for some land transport operators, others, particularly maritime container
operators, will only do so if duties and taxes, where applicable, are not required by
Customs authorities for putting containers at the disposal of the Pool.  This is because
at present, the majority of maritime containers are not in free circulation and are using,
whenever required for inland transport, existing temporary admission procedures.

16. However, it seems unlikely that Customs authorities will refrain from requiring
containers put at the disposal of a Pool to be in free circulation.  If no duties and
taxes would need to be paid for these containers, operators would be inclined to put as
many of their containers as possible into a Pool or Pools and as a consequence, apart from
a considerable drop in tax revenue, no more restrictions would apply for the use of
foreign containers in domestic traffic  (if countries would like to provide such extensive
liberalization of internal container traffic, the Convention may seem to be superfluous).
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17. Therefore, it seems that the above interpretation of Articles 5 and 9 is not be in
line with the spirit of the Convention as it may not provide additional facilities to many
container operators.

Interpretation II:

18. If only the number and the types of containers need be stipulated in the Pool
Agreement, container operators could use all of their own or any other containers under
the Convention as long as the number and the types of containers used in the territory in
which they are established is not above the number and in line with the type of containers
allowed and stipulated in the Pool Agreement.  Customs authorities, however, would not be
able to verify easily at the border whether a specific container is used in a Pool or not.
 They would need to contact the container operator who would have to furnish proof that
the particular container falls under a certain Pool.  Customs would then only be able to
make spot checks at the container operators control centres using the container markings
identified at the border. 

19. Following this interpretation, it is obvious that container operators (Pool members)
must keep records of each individual container in order to allow the identification by
Customs authorities of containers that are part of a certain Pool.  These records must
also show, at any given time, the number of these individual containers by type in the
territory in which the Pool member is established.

20. The informal ad hoc group established by the Working Party felt that interpretation
II would seem to be acceptable and in line with the spirit of the Convention, provided
that Customs authorities could ensure an effective control of the principle of equivalent
compensation.  Further investigation into this aspect need to be made.  Delegations are
invited to report on the results of their inquiries on this matter.

D. OTHER ISSUES AND QUESTIONS TO BE RESOLVED

(a) Should Customs authorities, approving the Pool Agreement, allow individual containers
to be put at the disposal of more than one Pool at the same time?

21. The informal ad hoc group was of the view that such a procedure should not be allowed
as it would lead to a situation where for one national container put at the disposal of,
for example, two Pools, two foreign containers could make use of the facilities of the
Convention, i.e., they could be used in internal traffic without restriction.  However,
the question still needs to be examined as to how Customs authorities can verify that such
a situation exists in case the individual containers are not listed in the Pool
Agreements.

(b) Can damaged and/or destroyed Pool containers be replaced within a Pool?
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22. It seems that there does not need to be any restriction in this respect, as long as
the records kept by Pool members show clearly the replacement of containers  put at the
disposal of the Pool.

(c) How often can the list of containers in the Pool Agreement be changed (i.e., change
in the number and type of containers put at the disposal of the Pool, etc.)?

23. As any modification of the Pool agreement must be approved by all Customs authorities
of all countries concerned by the Pool, it does not seem to be feasible to effect changes
too often, as it entails considerable administrative costs.  In this connection, the
question should be considered whether a minimum time period between modifications be
determined in the Model Pool Agreement?

(d) To what extent would the new Convention make work for Customs authorities more
complicated?

24. In theory, there should be a decrease of work with the implementation of the new
Convention (see booklet: "Introduction to the Customs Container Pool Convention").  It
must however be recognized that the provisions of the Customs Container Pool Convention
will be applicable together with the existing schemes for temporary importation in the
countries, that are Contracting Parties to the Customs Conventions on Containers of 1956
and 1972 or the Istanbul Convention on Temporary Admission of 1991.  While the traditional
concept of temporary importation requires the registration of each individual container
upon importation, the concept of equivalent compensation in the new Customs Container Pool
Convention no longer requires such a procedure and replaces it by the verification of the
records of the container operators.

25. The question now arises as to what extent Customs authorities could apply the
facilities of the new Convention in daily practice and do away with the individual
registration of containers used in a Pool as long as the traditional concept of temporary
admission is being used in parallel?

(e) How must the Pool Agreement be approved and by whom?

25. It may be clarified that the Pool Agreement must be accepted in the same form by all
Pool members and by all Customs authorities in the territories in which the Pool is
operating.

(f) Who must keep the balance of exported and imported containers in line with the
principle of equivalent compensation?

26. The individual Pool members established in the territory of a Contracting Party is
responsible for ensuring that a balance in line with the principle of equivalent
compensation is ensured (Article 5, paragraph 1 (a) (iii)).
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(g) Who may be a Pool member?

27. A Pool member may be an individual firm, an agent of a multinational company or
possibly a number of container operators which have formed a national group which in the
context of the ECE Convention can be regarded by national Customs authorities as one Pool
member.  Thus a Pool Agreement could be established between Pool members which all belong
to a single company that has agents in the territories of countries in which the Pool is
functioning.  The Pool Agreement could also be established between Pool members, all
belonging to different national companies or between Pool members where each individual
Pool member is composed of different companies acting together for the purposes of the
Convention.

28. It is, however, important that Customs authorities can, at any time, control the
records of the Pool member established in its territory in accordance with Article 9 of
the Convention.

(h) How to calculate the container balance over 12-month periods?

29. It seems that for purposes of establishing the balance, in accordance with Article 5,
paragraph 1 (a) (iii) of the Convention, it may not be enough to simply deduct, during a
12-month period, the number of exported containers from the number of imported containers
and subject the remainder to duties and taxes, if appropriate.  Such a calculation could
lead to a hypothetical situation where in case of 100 containers put at the disposal of a
Pool, 10,000 containers are imported and used in the territory of a country during 364
days of the year, and on the 365th day 9,500 containers are exported to fulfil the
requirements of the balance to be kept.

30. In order to exclude such possibilities, it might be appropriate to use as an
indicator for the balance to be kept by Pool members the concept of container-days, i.e.,
a container which has been imported and is being used in a country for 30 days would count
as 30 container-days.  Whether up-to-date information using such an indicator could be
furnished to Customs authorities by container operators may need to be established.

________________________


