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Introduction 
 

Some transporters are of the opinion that vacuum-operated waste tanks can be 
used for the carriage of dangerous goods other than wastes. This opinion is based on 
the second sentence of  4.5.1.1. 
 

The text of 4.5.1.1 is printed below. 
 
“4.5.1.1 Wastes consisting of substances in Classes 3, 4.1, 5.1, 6.1, 6.2, 8 and 9 

may be carried in vacuum-operated waste tanks conforming to Chapter 
6.10 if their carriage in fixed tanks, demountable tanks, tank-containers 
or tank swap bodies /(RID: in tank-containers or tank swap bodies) is 
permitted according to Chapter 4.3. Substances assigned to tank code 
L4BH in Column (12) of Table A of Chapter 3.2 or to another tank 
code permitted under the hierarchy in 4.3.4.1.2 may be carried in 
vacuum-operated waste tanks with the letter "A" or "B" in part 3 of the 
tank code (ADR only: , as indicated in No. 9.5 of the vehicle approval 
certificate conforming to 9.1.3.5).” 

 
Interpretation by the Joint Meeting 
 

The Joint Meeting is asked to give her interpretation whether vacuum-operated 
tanks may only be used for wastes of dangerous goods.  
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 If the Joint Meeting is of the opinion that vacuum-operated waste tanks are 
only to be used for wastes of dangerous goods, the following amendments of the 
requirements are proposed to make the text clearer in this respect.      
 
Consequential amendments 
 
 In the definition of vacuum-operated waste tank in chapter 1.2.1: 
 

Delete the word “primarily”. 
 

Amend marginal 4.5.1.1 as follows:  
 
4.5.1.1 Wastes may be carried in vacuum-operated waste tanks conforming to 
Chapter 6.10, provided that: 
 
 - the wastes consist of substances of Classes 3, 4.1, 5.1, 6.1, 6.2, 8 and 9; 

 
- their carriage in fixed tanks, demountable tanks, tank-containers or 

tank swap bodies (RID: in tank-containers or tank swap bodies) is 
permitted according to Chapter 4.3; and 
 

- the substances are assigned to tank code L4BH in Column (12) of 
Table A of Chapter 3.2 or to another tank code permitted under the 
hierarchy in 4.3.4.1.2;and. 
 
These substances may be carried in vacuum-operated waste tanks with 
the letter “A”or “B” in part 3 of the tank code (ADR only: , as 
indicated in No. 9.5 of the vehicle approval certificate conforming to 
9.1.3.5).   

 
Background information 
 
 Vacuum-operated waste tanks are equipped with openable ends to allow for 
the specific use of wastes collection. This equipment presents a higher risk over tanks 
with fixed ends and therefore should be limited to wastes (see definition of wastes in 
1.2.1). 
 

Wastes containing substances with a calculation pressure higher than 4 bar in 
part 1 of the tank code are not to be carried due to the additional risk of vacuum-
operated waste tanks. 
 

In the original working group (1996 /1997), dealing with the drawing of the 
provisions concerning vacuum-operated waste tanks, was agreement on the limitation 
of the use to wastes only.  
 

Although in the definition of “vacuum operated waste tanks” in 1.2.1 the use is 
opened up by stating “primarily used for the carriage of dangerous wastes”, the 
working group intended to allow this alternate use for salvage operation of non wastes 
substances or other emergency situations only. 
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However, the alternate use for the recovery of loads from damaged vehicles by 
emergency services is regulated in a more general way in 1.1.3.1(d). 
 

During the 71st meeting of WP.15 (November 2001) the first sentence of 
marginal 4.5.1.1 was amended and the second sentence added. (See report 
TRANS/WP.15/167, paragraph 65 and Annex 4, and November 2001/INF. 35/Rev.1). 
These amendments were introduced in ADR 2003. 
 

The purpose of the amendment was to make possible the allocation of 
substances to vacuum-operated waste tanks which have a tank code that is lower in 
the hierarchy (e.g. L4BH substances in L4AH/S4AH tanks). 
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