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INF.10
ECONOMIC COMMISSION FOR EUROPE

INLAND TRANSPORT COMMITTEE

Working Party on the Transport of Dangerous Goods

Joint Meeting of the RID Committee of Experts and the

Working Party on the Transport of Dangerous Goods

Bern, 25-28 March 2008
Item 4 of the provisional agenda

Interpretation of RID/ADR
Application of standards in Chapter 6.8

Transmitted by the Government of Sweden

1.
In RID/ADR 2009 there will no longer be possible to apply national standards when constructing and manufacturing tanks according to Chapter 6.8. This is reflected by amendments made to 6.8.2.1.4, 6.8.2.6, 6.8.2.7 and 6.8.3.6 (see ECE/TRANS/WP.15/AC.1/106/Add.2 and ECE/TRANS/WP.15/AC.1/108/Add.2). The standards given by Chapter 6.8 must be used.
2.
It is however somewhat unclear whether the application date of the standards is 1 January 2009 or if the customary transitional measures of six months also apply. If the transitional measures apply the application date would then in practice be 1 July 2009.
3.
The issue was discussed by the working group on tanks, see item 10 in ECE/TRANS/WP.15/AC.1/108/Add.1. But the concluded result was not clear in the report.
4.
In order to have a uniform attitude towards the application dates of standards within the  RID/ADR countries, the Government of Sweden would like to ask the Joint Meeting if the six months transitional measure also apply for application of standards in Chapter 6.8.
5.
The Government of Sweden would like to have the answer put in the report from the Joint Meeting.
__________
