
 
 
 

OTIF 

 
 

 

ORGANISATION INTERGOUVERNEMENTALE POUR 
LES TRANSPORTS INTERNATIONAUX FERROVIAIRES 
 
ZWISCHENSTAATLICHE ORGANISATION FÜR DEN 
INTERNATIONALEN EISENBAHNVERKEHR 
 
INTERGOVERNMENTAL ORGANISATION FOR INTER-
NATIONAL CARRIAGE BY RAIL 
 

 

For reasons of cost, only a limited number of copies of this document have been made. Delegates are asked to bring their own copies of docu-
ments to meetings. OTIF only has a small number of copies available. 

 
Tel. (++41) 31 - 359 10 17 • Fax (++41) 31 - 359 10 11 • E-Mail info@otif.org • Gryphenhübeliweg 30 • CH - 3006 Berne/Bern 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
RID/ADR/ADN 
 
Joint Meeting of the RID Committee of Experts and 
the Working Party on the Transport of Dangerous Goods 
(Berne, 21 - 25 March 2011) 
 
 
Agenda item 2: Tanks 
 
 
 
Comments from the Government of Austria on document ECE/TRANS/WP.15/AC.1/2011/3 
(ECFD) – Additive devices on tanks 
 
 
 
1. Austria welcomes the attempt of ECFD to introduce common provisions for additive devices on 

tanks. In 2007 and 2008 Austria itself tried to do the same in WP.15 as these devices are only 
used in road transport up to now. The more general orientated approach was not supported, 
because a number of delegations feared that these devices could be misused for other kinds 
of transport than which they are intended for. 

 
2. ECFD now answers with the proposal to allow the use of additive devices by assigning a spe-

cial provision only to single UN Nos. carried as main load. Austria can go along with this, yet 
pointing out that then a tank with an additive device may only be used for such dangerous 
goods and no others. 

 
3. However, some improvements seem to be necessary. 
 
4. A text similar to Para. 1 of the proposed special provision should be given as definition in 

1.2.1: 
 
""Additive device" means permanently fixed elements of the tank equipment for dispensing 
additives into the emptying device of tanks during discharge. The additive device is perma-
nently connected to the emptying device of the tank and consists of up to 4 storage recepta-
cles of a maximum individual capacity of 120 litres, the necessary dispensing and dosing de-
vices and connecting lines." 
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5. A special provision for carriage in tanks TE instead of a special provision for the additive de-
vice itself 
 
Being part of the tank equipment additive devices should be regulated in a special provision 
for carriage in tanks TE and so better integrated in the regime of Chapter 6.8 concerning con-
struction, approval, testing and marking. The certificate of approval would then automatically 
bear an accordant remark too. 

 
6. Text of the special provision (cf. ECE/TRANS/WP.15/AC.1/2011/3) 

 
Sub-paragraph 1 should read: 
 
"The Tank may be equipped with an additive device for the admixture of dangerous goods of 
UN Nos. 1202, 1993 and 3082 or not dangerous goods." 
 
The German text of sub-paragraph 2 should be worded in a normative way like the English 
one. 
 
In a special provision for carriage in tanks TE (at least the English text of) sub-paragraph 4 
can be deleted as already covered by 6.8.2.2.1. 
 
In sub-paragraph 5 Austria considers a wall thickness of a minimum of 1 mm for steel as suffi-
cient, as long as the last sentence of sub-paragraph 6 does not replace the requirements of 
6.8.2.4 for the whole device but adds a test pressure for the parts protected by the back flow 
preventer. 
 
Sub-paragraph 7 should make clear whether the receptacle in the tank is to be understood as 
a part of the equipment too or as tank compartment. 
 
Sub-paragraph 8 should read: 
 
"Storage receptacles that can be separated from the tank must be packagings in accordance 
with Chapter 6.1 unless the additives are not dangerous goods." 

 
7. An additional special provision should regulate the use of the additive device: 

 
"Separable storage receptacles of additive devices may only be connected during discharge of 
the tank. During carriage, the connection device must be tightly sealed and the storage recep-
tacle must be carried separately as a package. 
 
Permanently fixed storage receptacles outside the tank shall bear the appropriate label. If the 
receptacles are situated in a control cubicle, so that the placards are not visible from outside, 
the same placards shall also be affixed on the outside of the control cubicle. 
 
Carriage of additives within the above mentioned storage receptacles does not affect the or-
ange-coloured plate marking nor the placarding according to 5.3." 

 
8. Whereas the transport of additives in jerricans as separable storage receptacles has to be 

mentioned in the transport document, the situation might not be as obvious for fixed recepta-
cles. Austria therefore proposes a clarifying and simplifying requirement in a new paragraph 
5.4.1.1.19 to read as follows: 
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"5.4.1.1.19 Special provision for the carriage of dangerous goods in additive devices 
 
When dangerous goods are carried in additive devices, the information in the 
transport document concerning the additives may contain the elements required 
by 5.4.1.1.1 (a) to (d) only and shall be supplemented by the remark: 
 
"CARRIED IN ADDITIVE DEVICE"." 

 
__________ 


