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I.  Proposal 

Paragraph 5.3.2., amend to read: 

 

“5.3. Description of tests for vehicles powered by an electric power train only  

…… 

5.3.2. The technical service in charge of the tests conducts the measurement of the 
electric range of the vehicle according to the method described in Annex 9.  

 The electric range measured by this method is the only one which may be 
included in sales promotional material.” 

 

Paragraphs 5.4.6., amend to read: 

 

“5.4. Description of tests for vehicles powered by a hybrid electric power train  

…… 

5.4.6. The technical service in charge of the tests conducts the measurement of the 
electric range of the vehicle, according to the method described in Annex 9 
to this Regulation. The result shall be expressed in km, rounded to the 
nearest whole number.  

 The electric range measured by this method is the only one which may be 
included in sales promotional material and which may be used for the 
calculations of Annex 8.” 

 

Insert new Paragraphs 5.5.4. to 5.5.7., to read: 

 

“5.5. Interpretation of results  

 

…… 

5.5.4. The electric range value adopted as the type approval value shall be the 
value declared by the manufacturer if this is no more than 4 per cent 
higher than the value measured by the technical service. The declared 
value may be lower than the measured value without any limitations.  

5.5.5. If the declared range value exceeds the value measured by the technical 
service by more than 4 per cent, then another test is run on the same 
vehicle.  

 When the manufacturer’s declared value does not exceed the average of 
the two test results by more than 4 per cent, then the value declared by 
the manufacturer is taken as the type approval value.  

5.5.6. If the declared value still exceeds the average measured value by more 
than 4 per cent, a final test is run on the same vehicle. The average of the 
three test results is taken as the type approval value. 
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nex 8. 

5.5.7. The electric range determined according to paragraphs 5.5.4. to 5.5.6. is 
the only one which may be included in sales promotional material and, 
in the case of vehicles powered by a hybrid electric power train, is the 
only value which may be used for the calculations in Annex 8.” 

II.  Justification 

1. At present Regulation 101 requires that the measured value of electric range is the 
only value that may be used in promotional literature. Unlike CO2, fuel consumption and 
electrical energy consumption, manufacturers are not permitted to specify more 
conservative values. The UK proposes that, in order to manage customer expectations 
regarding the electric range of electric and hybrid electric vehicles, manufacturers be 
permitted to use declared electric range values which are lower than the measured value. 

2. This proposal inserts additional text permitting lower values to be declared for 
electric range than those measured. The declared value shall then be the value that is used 
in promotional literature and, for Off Vehicle Charging hybrid electric vehicles, for the 
calculation of weighted CO2, fuel consumption and electrical energy consumption in 
An

3. The text is modelled on paragraphs 5.5.1. to 5.5.3. on declared values for CO2 and 
electrical energy consumption. For consistency with these paragraphs, the proposal also 
permits declared range values up to 4% higher than those measured. 

 

    


