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Clarification from CCNR on proposals aimed at aligning CEVNI and 
RPNR 

 
 
Following the request made by the CEVNI Expert Group, the CCNR has provided clarification on 
proposals contained in document ECE/TRANS/SC.3/WP.3/2013/10. 
 
 
 
I. Article 1.01, definition of “safe speed” 
Following the decision by the CEVNI Expert Group to keep the definition of “safe speed” in the 
CEVNI, the CCNR has decided to introduce this term into the RPNR. 
 
 
II. Article 1.19 
Background 
CCNR proposed adding a new sentence in article 1.19 to cover the cases of cross-border hot pursuit, 
reading as follows: 
 

“Boatmasters and persons in charge of floating establishments shall comply 
with any special instructions given to them by officials of the competent 
authorities in order to ensure safe and orderly navigation. This shall also 
apply in the event of a cross-border hot pursuit.”. 

The CEVNI Expert Group requested clarification on the aim of such amendment. 
 
Answer from CCNR 
CCNR proposes adding a new sentence for the cases of cross-border hot pursuit. For instance, in the 
case of the Rhine (or any other river that is also a national border), the German police force should be 
able to intervene even when a vessel is on the French side of the river. Similarly, if the vessel is 
leaving the State where it committed an infraction, the police force from this State should be able to 
take appropriate measures, including when it is in another State. There are international agreements, 
generally bilateral, to cover this type of situation. 
 
The proposal by CCNR to add a new sentence in the CEVNI allows for covering this type of situation 
and preventing the boatmaster knowing the different international agreements. The boatmaster would 
then know that he can be prosecuted in case of infraction, including after crossing the border. 
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III. Article 2.05, paragraph 1 
Background 
CNR proposed amending article 2.05, paragraph 1 as follows: 
 

“l. The anchors of vessels shall bear identification marks in indelible 
characters. These shall include at least either the order number of the 
ship’s certificate and the distinguishing letters of the inspection 
commission or the name and domicile of the owner of the vessel. 

If an anchor is used on another vessel belonging to the same owner, the 
original marking may be kept.”. 

The CEVNI Expert Group rejected the proposal and requested clarification on the aim of such 
amendment. 
 
Answer from CCNR 
CCNR is of the opinion that it is necessary to know which vessel an anchor belongs to. For instance, if 
an anchor breaks away, it is necessary to know who is responsible. In principle an anchor belongs to a 
vessel. It must then be possible to identify it. 
 
CCNR would like to make an alternative proposal: the European Identification Number (ENI) could 
be carved on the anchor. Indeed, the ENI is bound to the hull of the vessel and doesn't change, even if 
the vessel's owner changes. The CCNR Secretariat will propose an amendment to the RPNR to this 
end. 
 

IV. Articles 3.31 and 3.32 
Background 
Following a proposal by CCNR, the CEVNI Expert Group decided to amend articles 3.31 and 3.32 
and to add two new sketches in annex 3. 
 
Amended article 3.31 reads as follows: 
 

“1. If there are regulations prohibiting unauthorized persons from going 
on board, the prohibition shall be indicated by: 

circular white boards bordered with red, with a red diagonal and 
a picture of an averting hand in black or, alternatively, by circular 
white boards bordered with red, with a red diagonal and the figure of a 
pedestrian in black.  

 The boards shall be placed on the vessel or on the gangway, as 
circumstances require. By derogation from article 3.03, paragraph 3, they 
shall be about 60 cm in diameter. 

2. The boards shall be illuminated, as required, so as to be clearly visible 
at night.”. 

With the corresponding new sketch: 
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Amended article 3.32 reads as follows: 
 

“1. If other regulations prohibit 

(a) smoking; 

(b) using an unprotected light or flame; 

on board, the prohibition shall be indicated by circular white boards 
bordered with red, with a red diagonal and a picture of a burning 
match or, alternatively, by circular white boards bordered with red, 
with a red diagonal and a picture of a cigarette emitting smoke. 

 The boards shall be placed on the vessel or on the gangway, as 
circumstances require. By derogation from article 3.03, paragraph 3, they 
shall be about 60 cm in diameter. 

2. By night, the boards shall be illuminated so as to be clearly visible on 
both sides of the vessel.”. 

With the corresponding new sketch: 

 

CCNR had also proposed to use the term “symbol” instead of “board”. However, the CEVNI Expert 
didn’t take a decision on this proposal and requested the secretariat to verify and propose adequate 
wording. The secretariat has asked CCNR for clarification on the use of the word “symbol”. 
 
Answer from CCNR 
CCNR distinguishes traffic boards, generally placed on banks or bridges, from symbols affixed on 
vessels and indicating prohibition from going on board. These symbols are generally circular, while 
the traffic boards have rectangular dimensions and a minimal size, as described in article 3.03. To 
avoid confusion between boards and symbols, the two different terms should be used in their 
appropriate context. 
 
Discussion by the secretariat 
The term “symbol” is used in the RPNR and in the Rhine Vessel Inspection Regulations to describe 
similar pictograms. It is also used in Resolution No. 61 and European Directive 2006/87/EC (technical 
requirements for inland waterway vessels). 

However, the secretariat would like to recall that articles 3.31 and 3.32 of CEVNI: 

•  require these circular pictograms to have a diameter of at least 60 cm, while the pictograms 
referred to in Resolution No. 61 may only have a diameter of 10 cm; 

•  require these circular pictograms to be placed on the vessel or on the gangway, while the 
pictograms referred to in Resolution No. 61 are meant to be placed on doors or cupboards in 
the vessel; 

•  refer to article 3.03 entitled “Boards, flags and pennants”. 

Therefore, given the size and the location of these pictograms, the secretariat is of the opinion that the 
term “board” is appropriate.  

    


