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  Introduction 

 

  Summary 

1. In the table for 9.2.1.1 of ADR, reference is made to vehicles such as EX/II, EX/III, 
FL and AT that, in accordance with the requirements of Chapter 9.2, have to comply with 
this table. For the electrical equipment, the column „comments“ in the table contains 
information in a and b on the applicability for vehicles. 

2. The wording „registered“ and, additionally in some instances, „entered into service 
if registration is not mandatory“ are used for this purpose. Formally, this provision thus 
aims at the registration in accordance with road traffic law, as an entry into service in 
accordance with dangerous goods law instead of the registration in accordance with traffic 
law is not provided for in ADR.  

3. However, the question arises of whether this was really the intention of the 
transitional requirements. In particular, the question arises of which requirements the 
electrical equipment of vehicles that were first registered before 31 March 2018 but are to 
be used as an EX/II, EX/III, FL or AT vehicle only at a later date and whose electrical 
equipment thus does not comply with the requirements of Part 9 of a previous version of 
ADR has to comply with. After 31 March 2020, the requirements of Part 9 in force up to 31 
December 2018, too, will no longer be applicable (see 1.6.5.4). 
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Discussion 

Issue to be discussed: 

  Question 1: 

Does this provision in the table concerning the electrical equipment of vehicles first 
registered for road traffic in general after 31 March 2018 (first registration after 
manufacture, in accordance with road traffic law) refer to the registration within the 
meaning of road traffic law? 

  Question 2: 

Does this provision in the table concerning the electrical equipment of vehicles also apply 
to vehicles first registered after 31 March 2018 as an ADR certified vehicle (EX/II, EX/III, 
AT, FL) with a certificate of approval in accordance with Part 9 of ADR? 

    


